Matijevići

Mjesto Matijevići se prostire uz cestovni pravac Metković-Vrgorac (državna cesta) koji je nastao početkom 19. stoljeća gradnjom poznate “Napoleonove” ceste koja je bila temelj današnje državne ceste koja prolazi kroz mjesto.

Smješteno je između općinskog središta – sela Kula Norinska i mjesta Momići.

Prema popisu stanovnika iz 2001. godine u Matijevićima živi 100 stanovnika, od čega su 98% Hrvati, 1% Srbi i 1% Rumunji.

Prvi dokumentirani popis stanovništva Matijevića se nalazi 1857. godine u okviru mjesta Desne, a prvi samostalni popis gdje se zasebno broje stanovnici Matijevića je iz 1880. godine (22 stanovnika)

Iznad Matijevića se uzdiže brdo Bobaj koje se nadovezuje na brdo Kablinu koje je pak dio brda Rujnica, a kroz Matijeviće protječe riječica Norin koja utječe u rijeku Neretvu u mjestu Kula Norinska. Brdo iznad Matijevića ima oko 2 km makadamskog puta koji je pogodan za biciklizam, te veći broj “kozijih” staza pogodnih za sigurne šetnje i uživanje u prirodi.

Najstariji objekt u Matijevićima koji je ostao sačuvan je kapelica Gospe žalosne na brdu Bobaj, oko 300 metara od samog naselja. Navedena kapelica je napravljena u 19. stoljeću, a legenda kaže da ju je napravila izvjesna žena prezimena Šprlje (rođ. Brljević) kao zavjet zbog toga što su joj umirala djeca nakon poroda. Legenda navodi da je nakon izvršenog zavjeta rodila nekoliko žive djece.

Kapelica je obnovljena 1984.  godine zajedničkim naporima mještana Matijevića te je danas sačuvana u tom novijem obliku koji nije održao izvornost.

Od društvenih aktivnosti u Matijevićima postoji Udruga “Norin” Matijevići koja sudjeluje sa svojim ekipom lađara na Maratonu lađa na Neretvi svake godine. Ekipa “Norin” Matijevići je dobila 2008. godine pehar “Ivan Šprlje” za sportski potez, a u novije vrijeme surađuju i s entuzijastima iz Bosne i Hercegovine koji u okviru ekipe “Norin” Matijevići veslaju na Maratonu lađa na Neretvi.

U Matijevićima trenutno obitavaju  sljedeća prezimena:

Delija – 6 članova (porijeklom iz Desana, doselili 1990. godine)

Dominiković – 9 članova

Jovica  – 15 članova (porijeklom iz Bagalovića)

Lacku – 7 članova (porijeklom iz Rumunjske, doselili sredinom 20. stoljeća)

Kaleb – 9 članova

Nikolić – 17 članova (porijeklom iz Momića, doselili sredinom 19. stoljeća)

Pavić – 6 članova (porijeklom iz Imotskog,  iz Metkovića doselili 2004. godine)

Prusac (2 člana)

Šprlje – 17 članova (porijeklom iz Metkovića, doselili u prvoj polovici 19. stoljeća)

Vištica – 5 članova (porijeklom iz Metkovića, doselili oko 2000-te godine)

U Matijevićima je postojalo i prezime Karalije koje je izumrlo sredinom 19. stoljeća, a čije imanje su nasljedili Nikolići te Marević (jedna kuća koju je par deseteljeća nakon smrti vlasnice, kupila obitelj Vištica)

Skip to content